Conradi-Veenlandstrjitte 12
9104 BN DAMWÂLD
Openingstijden
Ma: | 13.00 - 18.00 uur |
Di: | 09.00 - 18.00 uur |
Wo: | 09.00 - 18.00 uur |
Do: | 09.00 - 18.00 uur |
Vr: | 09.00 - 21.00 uur |
Za: | 09.00 - 17.00 uur |
Zo: | gesloten |
Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?
Fine Taste Good Living
De dagen worden korter, de blaadjes van de bomen verkleuren en de beukennootjes en walnoten liggen voor het oprapen. Het is weer herfst. Het ideale seizoen voor een heerlijke stoofpot! Het kost misschien wat meer tijd, want een stoofpot moet lang pruttelen om alle smaken goed te laten intrekken. Echter wanneer alle ingrediënten in de pot zitten, kunt u heerlijk relaxen op de bank en alvast genieten van de heerlijke geuren die uit uw keuken komen. Om uw herfstachtige dagen op te fleuren heeft úw topSlijter de heerlijkste stoofpotrecepten voor u uitgezocht. Dat belooft een smaakvolle herfst te worden!
We beginnen met een klassieker onder de stoofpotten; de Franse Boeuf Bourguignon. Deze stoofpot is van oorsprong een dagelijks boerengerecht, maar met toevoeging van Joseph Guy Cognac VS en Château Hautes Terres Bordeaux rouge wordt deze stoofpot pure ‘haute cuisine’!
Ingrediënten:
• 250 gr rode uien
• 4 teentjes knoflook
• 50 gr roomboter
• 250 gr gerookte magere spekreepjes
• 1 kg magere riblappen
• 4 stengels bleekselderij
• 1 grote winterwortel
• zout en peper
• 3 el bloem
• 4 dl runderbouillon
• 2 flinke scheuten Joseph Guy Cognac VS
• 4 dl Château Hautes Terres Bordeaux rouge
• bosje peterselie
• 2 takjes verse tijm
• 3 laurierblaadjes
• 400 gr champignons
Zo maakt u het:
Snijd de uien in grove stukken en de knoflook in fijne stukjes. Doe de roomboter in een grote braadpan en fruit hierin de uien, de knoflook en spekblokjes aan. Haal deze daarna uit de pan en zet even apart. Snijd het vlees in blokjes en braad dit in de pan rondom bruin. Voeg de in partjes gesneden selderij en de in plakjes gesneden wortel toe, samen met een flinke snuf zout en peper en bak dit ongeveer 3 minuten mee. Strooi daarna de bloem erover en roer nog even goed door. Giet de bouillon, de cognac en de rode wijn erbij, de helft van de gesnipperde peterselie, de tijm en de laurierblaadjes. Laat dit alles ruim 1 ½ uur lekker sudderen. Snijd de champignons in vieren en bak ze lichtbruin. Haal de laurierblaadjes en de takjes tijm uit de pan en doe de champignons, uien, spekblokjes en knoflook bij het vlees. Laat nogmaals 30 minuten lekker door sudderen en u heeft een haute cuisine stoofpot met een heerlijke dikke saus. Smullen maar!
Hot en spicy, dat zijn de trefwoorden voor deze stoofpot. Houdt u van een pittige rum en chili, dan is dit de stoofpot die u deze herfst moet maken. Gegarandeerd succes!
Ingrediënten:
• 1,5 kg lamsschouder
• 2 grote uien
• 4 wortelen
• 3 teentjes knoflook
• 50 gr roomboter
• olijfolie
• 3 blaadjes laurier
• 12 peperkorrels
• 2 kruidnagels
• 2 el tomatenketchup
• 1 el bruine suiker
• 1 el rode wijnazijn
• 200 ml Hampden Pure Jamaican Overproof Rum
• 300 ml runderbouillon
• zout
• 1 snee brood
• 1 el sambal oelek
• 1 el maïzena
• takje peterselie
• bosuitje
Zo maakt u het:
Snijd de uien en wortelen in grove stukken en de knoflook in fijne stukjes. Snijd het vlees in blokjes. Smelt de roomboter en een scheutje olijfolie in een grote braadpan en braad hierin het vlees rondom bruin. Doe de uien en knoflook erbij en bak deze tot ze glazig zijn. Voeg blaadjes laurier, peperkorrels en kruidnagel (alles in een theebuiltje) toe en laat het 2 minuten meestoven. Voeg daarna de tomatenketchup, bruine suiker en wijnazijn toe en blus af met de rum. Giet de bouillon erbij met een snufje zout. Besmeer een boterham met sambal oelek en leg deze bovenop het vlees. Laat dit ongeveer 2 tot 2½ uur pruttelen, wel af en toe roeren. Voeg als laatste de stukjes wortel toe en laat nog 10 min. sudderen tot de wortelen beetgaar zijn. Bind eventueel met maïzena om de gewenste dikte te krijgen. Garneren met peterselie en bosui.
Wijnspijs-tip: Strelitzia Shiraz - Western Cape
In deze Zuid-Afrikaanse rode wijn van 100% Shiraz vindt u rijp zwart fruit met elegante en kruidige aroma's. De smaak geeft een heerlijk zijdeachtig mondgevoel, de tannine structuur is mooi uitgebalanceerd met een lange aangename afdronk en smaakt daarom heerlijk bij lamsvlees en kruidige gerechten. De ideale wijn bij deze spicy stoofpot!
Deze stoere herfststoofpot is geen alledaagse stoofpot door de toevoeging van saucijzenworstjes en Davo Darkness Dark. Hij smaakt zo heerlijk dat u hem echt moet uitproberen deze herfst!
Ingrediënten:
• 500 gram saucijzen
• 100 gram katenspek
• 2 uien
• 2 teentjes knoflook
• 2 rode puntpaprika's
• 1 blik witte bonen
• olijfolie
• 1 el paprika poeder
• 2 blaadjes laurier
• peper en zout
• 1 blik gepelde tomaten
• 1 flesje Davo Darkness Dark
• 1 runderbouillontablet
• peterselie
Zo maakt u het:
Snijd de saucijzenworst in stukjes van 1 tot 2 cm en het spek in reepjes. Snijd de uien en de knoflook fijn en de paprika in stukjes. Laat de bonen uitlekken. Verhit de olijfolie in een grote braadpan en bak hierin de stukjes worst en de spekreepjes. Voeg de knoflook en de uien toe en schep dit goed door elkaar en voeg daarna het paprikapoeder, laurier, peper en zout toe. Schep dit weer door elkaar en voeg na een paar minuten de paprika toe. Laat dit ongeveer 5 tot 10 minuten stoven en doe er dan de gepelde tomaten (met vocht) en de uitgelekte witte bonen bij. Schep dit weer goed door elkaar en voeg het bier en het bouillonblokje toe. Laat het geheel nog een half uurtje zachtjes stoven, met de deksel op de pan, zodat er een mooie ingedikte saus ontstaat. Garneer met peterselie. Een flesje Davo Darkness Dark bier mag hierbij uiteraard niet ontbreken!